Dexter Lanlord

Dexter Lanlord

A görbület

2016. április 18. - A magyar Doctor Who fanfiction, Dexter Landlord

Dexter Lanlord
A görbület

Előszó:
Ez a történet a 2014. – ben 50 éves angol tv sorozat, a Ki vagy doki/ Doctor Who világában játszódik, de a főhőse maga az olvasó. A Doktorral, a Gallifrey – bolygóról származó különös időlorddal kalandozhatsz a téren és az időn át a TARDIS – szal, ezzel régi, kék rendőrségi hívófülkére emlékeztető időgéppel, miközben az életed is a tét. A történet során választanod kell, merre haladsz tovább a történetben, de néha a puszta szerencse dönti el a sorsodat: egy érme feldobása jelképezi a véletlent. Visszalapozás nincs, ha meghaltál, elölről kell kezdened. Ne lapozz előre, mert azzal csak elrontod a játékot.

1
Gyönyörű reggelre ébredsz. A ragyogó napsütést élvezve indulsz munkába Cardiff szép városában. Ahogy azon a járdán sétálsz, amin már évek óta minden munkanapon, olyasmire leszel figyelmes, amit azelőtt még nemhogy itt, de még sehol sem láttál ezelőtt: Egy férfi rohan el melletted – mit melletted, majdnem elsodor -, nyomában valamiféle robotokkal, akik szögletes mozgásuk ellenére kimondottan fürgén mozognak. Az egyikük futó pillantást vet rád és üres körszeme olyan mohó éhséget sugároz, amibe szabályosan beleborzongsz.
Az illető egy tollszerű, világító végű tárgyat irányít rájuk, ami zümmögni kezd, és ettől mintha megzavarodnának. Hirtelen a férfi háta mögött is megjelenik egy ilyen lény.
- Mögötted! - kiáltod ösztönösen, mire ő megpördül és ugyanúgy erre a támadóra is hat az eszközzel. A robotok saját társaiknak esnek és döbbenten figyeled, ahogy lassan szétmarcangolják egymást, mintha valami nagyon fontos dolgot keresnének a másikuk testében. Alkatrészek hullnak a földre csörömpölve.
A következő pillanatban U.N.I.T. - feliratú furgonok fékeznek csikorogva mindenfelé körülöttetek, amikből katonák ugrálnak ki és lezárják a közvetlen környéket.
- Köszönjük Doktor, ezek voltak az utolsók. - kiáltja oda az idegennek az egyik egyenruhás.
A férfi hozzád lép és megköszöni a segítséget. Azt mondja, ő a Doktor – igen, úgy hívják, az a neve, hogy Doktor -, és hálából a segítségért magával visz egy útra, oda, ahová te akarsz menni.
- Mindig is el akartam jutni Hawaii- ra. - mondod, mire elmosolyodik és egy régi, kék rendőrségi telefonfülkéhez vezet, ami egy közeli sikátorban áll.
- Ez a TARDIS – tárja szét a kezeit a tulajdonosok büszke mosolyával. – Ez az időgépem. Utazhatunk vele térben és időben egyaránt. - Azzal kinyitja az ajtaját és te szinte beleszédülsz a látványba: Bellül sokkal nagyobb, mint a külső alapján hitted. Nem is csak egy kicsit nagyobb, ez hatalmas belűről. Elképedve rohansz körbe, megcsodálva a teremnyi beltér közepén álló üveghengert körülvevő irányítópultot is.
- És mi volt az a fénylő toll, amit az e előbb használtál? - kérdezed, mire megmutatja a szónikus csavarhúzót, ami nem is fegyver, hanem vizsgáló eszköz és manipulátor is egyszerre.
- Nos, hová menjünk? - néz rád a vezérlőpulthoz lépve. - A jövőbe, a múltba, egy idegen bolygóra vagy legyen meglepetés?

Meglepetés: 26.
Idegen bolygó: 32.
Múlt: 44.
Jövő: 58.

2
A roncsmező nehezebb terep, de mindig találni fedezéket. Ha kerülő úton mentek, akkor talán járhatóbb utat is találtok, de értékes időt veszíthettek.
Kerülő: 51.
Tovább: 98.

3
Álcázás nélkül indultok el. Hamarosan észre is vesznek titeket és célba vesznek a fegyvereikkel. Dobj fel egy érmét.
Fej: 17.
Írás:86.

4
Kisvártatva fegyveresek vesznek körül titeket. Látod, ahogy a nő a háttérben pénzt vesz át egy gyanús alaktól.
- Helló srácok! – int feléjük kedélyesen a Doktor, de a következő pillanatban már cikázó sugárlövedékek között rohantok a közeli bejárathoz. A Doktor futás közben szonikozza meg a kaput és a lépcső helyét egy távolba nyúló sötét alagút veszi át. Dobj fel egy érmét.
Írás: 64.
Fej: 118.

5
A Doktor szinte fut, alig tudod követni.
- Siess! – kiált hátra, így nem veszi észre a sötétben rejtőző dalekot.
- MEGSEMMISÍTENI –
Vége.

6
A szakadék peremén rohantok, amikor egy göröngy kifordul a talpad alól, te megbotlasz és az üldözőid közé gurulsz. A Doktor visszanéz, látod a szemén, hogy segítene, de esélye sem lenne ennyi ellenféllel szemben. Tovább szalad a fiúval. A lények elfognak és magukkal hurcolnak a táborukba. A vezetőjük eléd áll és elmondja, hogy bár szívesen lakmároznának a húsodból, inkább csalinak használnak téged. Megközözve várod a sorsodat a táborukban, ahogy egyre több jövőlény gyűlik össze. Sanda, éhes pillantások gyűrűjébe fogva kuporogsz, mígnem egyszer csak felrángatnak és elindultok.
Sokáig talpaltok, míg egy kráter pereméig nem értek, melyben egy nagyobb csoport áll, közepén egy ismerős alakkal. Dobj fel egy érmét.
Írás:38.
Fej: 85.

7
Zavartalanul siettek végig a folyosón.
Irány: 51.

8
A Doktor arcán elégedettség ömlik szét. Ennyien még soha nem voltak egyszerre a TARDIS – ban.
- Velünk együtt megvan mind a háromszáz húsz fő! – nevet fel, de meglátja, hogy a polgármester arcán zavar fut át:
- Mi csak háromszáz tizenheten voltunk. Egy plusz fő is van a fedélzeten…

Vége?

9
Az autóból öt, állig felfegyverzett náci néz vissza rátok. Irány: 104.

10
A lépcsősor egy kellemes hangulatú bárba vezet.
- Ne tévesszen meg a látszat – suttog a Doktor -, itt a város mocska gyűlik össze. Ha netán idetévedne a rendőrség, hiába nyitnák ki a kaput, akár erőszakkal is: a nagy semmibe nyílna. Az őrök pedig genetikailag úgy lettek módosítva, hogy belehaljanak, ha illetéktelen személyt engednek be.
- Ez aztán az elhivatottság – morgolódsz.
- Mi? Ja, nem, ezt nem ők kérték – fintorog az időlord úgy, mint aki nem érti az iróniát.
Leültök, közvetlenül a bárpulthoz. A csapos, akinek a kelleténél kettővel több keze van, villámgyorsan koktélt kever nektek.
- Mit tud a városban tapasztalt eltűnésekről? – kérdezi hanyagul a doktor, de e szeme élesen mered a férfira.
- Csak amit mindenki. Az Alantból tünedeznek el a legtöbben, de kit érdekelnek? Az ott az aljanép! – nevet fel a mixer.
Látod az időlordon, hogy legszívesebben a torkának ugrana, de erőt vesz magán.
- Akkor tehát ez Alant – szürcsöl bele az italába. – Le kell jutnunk oda.
- Én segíthetnék – lép a pulthoz hosszú fekete hajú nő és rátok néz. Sötét szemeiből egyszerre sugárzik mohó vágy és undor, amit durcás ajkai csak kihangsúlyoznak. – Persze nem ingyen.
Elfogadjátok a segítséget: 48.
Nincs pénzetek: 62.
Nem fogadjátok el a segítséget: 97.

11
Ahogy beléptek, megpillantjátok a bombát és egy férfit, aki mellette áll.
- Mester! – kiált a Doktor az ősellenségére. – Mi a terved ezzel? – int a fémes gömb felé. - És egyáltalán, hogy kerültél ebbe az időbe?
- Egy örvény manipulátorral – mutat vigyorogva a csuklóján viselt eszközre. – Mit mondjak, kicsit nehézkes volt ezzel a dagi fiúval átjönni – paskolja meg a nukleáris töltetet - az időörvényen, de ha a németek nyerik meg a háborút – csettint elégedetten -, nos, minden egész máshogy alakul majd! Persze kicsit feljavítottam – teszi hozzá -, egymás mellé tettem idővonala két távoli pontjáról, ugyanazt a plutóniumot.
- Máris szakadást hoztál létre a téridőn! – ordít a Doktor és előkapja a szonikot majd széles mozdulattal a mesterre irányítja, mire a másik egy mozdulattal felmutatja és élesíti a detonátort, amivel felrobbanthatja az atombombát:
- Vigyázz, mit csinálsz! – sziszegi.
- Nagyon okosnak hiszed magad, de egy apróságot nem tudsz – mosolyodik el az idő lord és bekapcsolja a csavarhúzót. A következő pillanatban a Mester, a bomba és a szoba egy része is kékes villódzás közepette eltűnik. – Az örvény manipulátor táv irányítható.
- Hová került? – nézel a Doktorra.
- Hát, mondjuk úgy – mosolyodik el megint -, most megtudtad, valójában mitől haltak ki a dínók. Jó kis kaland volt. Mit szólnál egy újabb küldetéshez?
Inkább haza: 31.
Új kaland: 117.

12
A Doktor nem akar veszélybe sodorni, hisz látja, mennyire félsz. A lakosok elfogadják a döntést és mutatnak egy másik kijáratot, amit már régen nem használtak.
Ám ahogy kilépnétek rajta, üvöltő jövőlények rontanak rátok. Már ismerték ezt a kaput és csak az alkalomra vártak. Elégedett csámcsogás hallatszik.
Vége.

13
Odasúgod az aggodalmaidat és tovább haladtok, de hirtelen kékes villódzás jelenik meg az autó előtt, ami már nem tud megállni - egyenesen belehajt. Újra a Doktor mellett állsz a TARDIS közelében.
- Hoppá! – morog az idő lord. – Egy téridő görbület, amit csak az okozhat ilyen formában, ha sugárzó anyag kerül valahová egy másik idővonalról. Ez nem jó, mondhatnám: borzalmasan nagy nemjóság! Irány a 95.

14
Megfordulsz, és szembe találod magad egy kőszoborral.
Ha már voltál Boe arcánál: 40.
Ha nem: 72.
15
Az alagútban haladtok tovább, csak távoli zajok jutnak el hozzátok. Néha közvetlenül a fejetek fölött is zörög valami a felszínen. Most egy elágazáshoz értek. Balról hűvös fuvallat érinti meg a bőrödet. A Doktor körül szonikozik, és miután leolvassa az eredményt, hozzád szól:
- A jobb oldali járat felől furcsán ismerős jel jön, ne nem tudom azonosítani.
Mégis inkább a felszín: 2.
Balra indultok: 22.
Jobbra mentek: 37.

16
„Még jól jöhet”- gondolod. Amint megfogod az eszközt, a Doktor rád kiált:
- Ne! Hagyd azt ott!
A következő pillanatban egy kihalt helyen vagy, ami leginkább egy könyvtárra emlékeztet, könyvespolcok és termek végtelen sorával.
„Ezek szerint valami teleportáló eszköz vagy”- nézel a kezedben tartott tárgyra, amikor megdöbbenve veszed észre, hogy két árnyékod van. Egy pillanattal később a kopár csontvázad zörögve hull a padlóra.
Vége.

17
Annyi kárt tettek a rátok kilőtt golyók, mintha pehelypárnákkal dobáltak volna meg. Bár a TARDIS - nak meg sem kottyannak a lövések, észrevettek titeket. A Doktor olyan magasra emelkedik az időgéppel, ahonnan még követhetitek a teherautót. Legnagyobb meglepetésedre a platón helyet foglaló őr barátságosan int felétek, ahogy távolodtok. Egy közeli erődbe mennek be, annak udvarán a teherautó leparkol. A Doktor megbillent pár kart a vezérlőpulton, hogy térugrással közelíthessétek meg az objektumot. Dobj fel egy érmét.
Írás: 74.
Fej: 99.

18
Egyszer csak, mintha a semmiből bukkant volna elő, egy kőszobrot pillantasz meg, ami a folyosó közepén áll. Visszafordulsz, hogy szólj a Doktornak. Dobj fel egy érmét.
Fej: 89.
Írás: 112.

19
Teljes erőbedobással rohantok. A silók lábainál megláttok egy férfit, aki sugárfegyverrel lövi az angyalt, de az meg sem pörkölődik.
- Folyamatosan nézd, és nehogy pislogj! – ordítja a Doktor futás közben.
- Esküszöm, hogy ez a szobor, valahogy mozog! – kiáltja a férfi.
- Tudjuk – lihegi a Doktor. – Van valami tükröződő felület itt, vagy egy hely ahová bezárhatjuk?
- Várjatok! – kiált a fegyveres, azzal elrohan.
Ott álltok, körülvéve a teremtményt. Pár percen belül a férfi visszatér a munkagéppel, ami mellett idefelé jövet eljöttetek. Ennek a segítségével beviszitek az épületbe, és belökitek a siló alatt ásító mély aknába. A férfi elmondja, hogy a fejetek fölötti tartályokban több ezer tonna szuperbetont raktároznak. A Doktor elhatározásra jut: el kell temetni ezt a veszélyes létformát – azzal megnyitja a massza útját lefelé.
Amikor a beton végül teljesen kitölti a lyukat, az idő lord újra rád néz:
- Hát ezzel meg is volnánk. Egy mit szólnál újabb kalandhoz?
Inkább haza mennél: 31.
Vele tartatsz: 117.

20
Bár a Doktornak nem tetszik az ötlet, közelebb húzódtok. Ahogy közvetlenül mellé értek, az azon helyet foglaló katona felétek fordul, miközben az arca vigyorba torzul. Az időlord azonnal felismeri a férfit, annak ellenére is, hogy fél arcát eltakarja az infra szemüveg: Ősellensége, a Mester néz vissza rá. A férfi kedélyesen felétek int, majd megnyom egy gombot egy eszközön, amit – most látod meg –, végig a kezében tartott. A bomba egyre emelkedő hangmagasságú, sípoló hangot kezd el kiadni magából, miközben a Mester felmutatja az alkarját körbefogó, karkötőszerű eszközt és kacagva semmivé foszlik.
Gyilkos gombafelhő emelkedik a magasba…
Vége.

21
Kiléptek a liftből, de a nő nem tart veletek.
- Ezért az összegért csak ennyi segítség járt, és persze az életetek. Sok sikert! – kacsint rátok és eltűnik a bezáruló liftajtó mögött.
Hosszú, sötét folyosóban álltok. A szónikus csavarhúzó segítségével visszahívhatnátok a liftet, de a kísérőtök szerint itt rejlik a válasz. Csapda lenne? Segítség, vagy épp félrevezetés? Ha visszamentek talán kiderül.
Maradtok:64.
Vissza: 119.

22
Balra indulva egy viszonylag jó karban tartott szakaszhoz érkeztek, gyorsan haladhattok. Persze ez azt is jelenti, hogy gyakrabban is használják. A jel hirtelen erősebbé válik, tehát jó irányba haladtok, de semmilyen fedezéket nem láttok. Kiszolgáltatottan kell végigmennetek rajta.
Vissza a roncsmezőre: 2.
Mégis a másik folyosó: 37.
Tovább mentek:73.

23
A tengerpart teljes mértékben megegyezik a valóságos természeti képződménnyel: arcodon sós permet érintését érzed, talpad alatt besüpped a föveny. Tudod, hogy valójában a TARDS mélyén állsz, de nem érdekel, élvezed a pár percnyi nyugalmat.
Irány a 122.
24
Mielőtt bármit tehetnétek, a dalek elsüti a fegyverét.
Vége.

25
Hosszú sétával juttok el az üzemszerű épületkomplexumig. Itt különböző méretű betonkockákra bomlik szét az, ami a távolból egységes szürke tömegnek látszott. Ezeket csővezetékek, elektromos kábelek és futószalagok hálózata szövi át. Elhagyott, rozsdamarta munkagép mellett haladtok el, ahogy megérkeztek az épületek közé. A távolban két, silószerű torony magasodik az üzemcsarnokok között húzódó út másik végén.
Fegyverdörgés üti meg a fületeket a tornyok irányából. A Doktor persze rögtön oda akar rohanni, de neked eszedbe jut, hogy semmilyen fegyveretek nincs és a széles úton könnyen célba vehetnek. Kerülhettek, hogy védettebb útvonalat találjatok, de szét is nézhettek, hátha találtok valami hasznos eszközt.
Egyenesen oda: 19.
Kerülő: 43.
Átnézitek a helyet: 70.

26
- Lepj meg – mondod, és a TARDIS már indul is. Ahogy az ajtó kitárul, tiszta, fehér falú terembe léptek ki. Meglepetésedre egy emberi formájú, de macskaarcú lény fogad titeket:
- Üdvözlöm Doktor – majd rád néz-, és önt is. Manhattan hercege már vár.
Árnyas termeken haladtok keresztül egy gazdagon díszített helységig, ahol legalább tucatnyi szolga sürög egy emelvényen elhelyezett pazar fekhely körül, amin egy megtermett, kopasz férfi henyél.
- Doktor! – kiált a dagadék egy jókora darab sült hússal integetve, ahogy megát titeket. – Jó hogy itt vagy, fontos feladatom van a számodra!
- Honnan tudtad, hogy mikor és hova érkezünk? – kérdez rá az időlord.
- A Doktor mindig ugyanakkor érkezik, és mindig ugyanoda. – szól közbe tisztelettudóan a melletted várakozó ember–macska.
A válasz téged kicsit összezavar, de a Doktort láthatóan kielégítette.
- A városomban sorra tűnnek el az emberek, még a titkos rendőrségem sem akadt a nyomukra. – folytatja a herceg. - A nép zúgolódik és az ellenségeim csak az alkalmat lesik, hogy letaszítsanak a trónról. Ha sikerrel jártok, gazdagon megjutalmazlak benneteket, előlegként fogadjatok el egymillió Kreditet! – Azzal átnyújt a Doktornak egy plasztik kártyát, aki azt az ujjai között forgatva kérdőn rád pillant.
A Doktorral maradsz és elfogadod a pénzt: 33.
A Doktorral maradsz, de a pénz nem kell: 93.
Inkább egy másik idegen bolygó: 52.
Inkább a múlt: 84.
Inkább a jövő: 66
Inkább haza mennél: 31.

27
A fiú láthatóan fél. Elmondod neki, hogy mindannyitok élete a kezében van, és csak ő segíthet rajtatok. Elég idős már ahhoz, hogy megértse, mi a tét kezelhesse a teleportot, de a termete elég kicsi a szkafanderhez. Dobj fel egy érmét.
Fej: 41.
Írás: 67.

28
Az autóban hárman ülnek: egy idősebb férfi és nő elöl, egy fiatalabb srác hátul. Kedvesnek tűnnek, elvisznek magukkal. Miközben robogtok az úton, beszédbe elegyedtek. Már nagyon elegük van a háborúból és Svájcba akarnak szökni, hogy a fiukat ne sorozzák be katonának. Eszedbe jut minden, amit történelemből tanultál a háború borzalmairól, ami itt és most zajlik körülötted.
Kifejezed sajnálatodat és egyetértésedet? Vagy gyanúsnak találod ezt a kitárulkozást két idegen előtt és csapdát sejtve felháborodást színlelsz?
Felháborodás: 46.
Egyetértés: 91.

29
Segítségért könyörögsz, de a feléd rohanó Doktor csak a tükörsima fal aljáig jut el, kétségbeesetten néz fel rád: nem segíthet rajtad. A jövőlények látják, mi a helyzet, ezért hátra vonszolnak és élve megzabálnak. Gyáván halsz meg.
Vége.

30
Az őrök felétek közelítenek. Dobj fel egy érmét.
Fej: 83.
Írás: 111.

31
- Most inkább haza mennék – mondod. A Doktor láthatóan elszomorodik emiatt, de elfogadja a döntésedet. A TARDIS irányító pultjához lép, de látványosan lassan állítja be a paramétereket. Talán arra vár, hogy meggondold magad, de az elhatározásod végleges: haza akarsz menni.
Ahogy kilépsz az időgép ajtaján, közvetlenül a házad előtt találod magad. Az idő lord még egyszer barátságosan int feléd, majd az ajtó becsukódik és megszólal a motor nyüszítő zaja.
Ahogy a kék fülke lassan elhalványodik, átvillan a fejeden a sok csoda, amit láttál és tudod: az életedben már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.
Vége.

32
- Egy idegen bolygót tényleg megnéznék – mosolyodsz el, és a TARDIS már indul is. Másodpercekkel később az űrhajó furcsán vibrálni kezd, majd fülsiketítő zajjal, nagyot rázkódva landol. Amikor kiléptek az ajtón, széles roncsmező tárul elétek, itt- ott a sötét ég felé kanyargó füstcsíkokkal. A távolban hegyként magasodik valami kusza torzó, ami téged mégis egy űrhajóra emlékeztet. Kicsit bosszant, hogy a beígért újvilág helyett egy szeméttelepet kaptál akkor is, ha ez egy idegen szeméttelep.
- Ez lehetetlen! – képed el az éppen melléd lépő Doktor. – Nem szabadulhatnak ki innen a dalekok!
Kérdésedre válaszul a Doktor elmagyarázza, hogy a dalekok kíméletlen harcosok és ez itt a roncstelepük, ahová a hibás egyedeket deportálják. Ha kiszabadulnak innen, az katasztrófához fog vezetni.
Inkább haza mennél: 31.
Ha inkább a véletlenre bízod magad: 35.
Ha inkább a jövőbe: 66.
Ha segítesz megállítani őket: 69.
Ha inkább a múltba mennél: 84.

33
Az Új Föld elbűvöl téged. Repülő autók, nyeregvasutak és égig érő toronyházak közé léptek ki az épületből.
Hol kezditek a kutatást? A Doktor szerint Boe arcához menjetek először, de ismer egy lebujt is, ahol információt szerezhettek. Meglátsz egy csatornafedelet és azt gondolod, a mélyben is lehet a megoldás. Esetleg elmehettek a rendőrségre is, hátha szerezhettek újabb információkat.
Boe arcához: 96.
A lebujhoz: 101.
A csatornába: 118.

34
A hang irányába rohantok, fel egy domboldalon, melynek tetején szakadék tárul elétek. A szakadék peremén apró kezek kapaszkodnak, a kétségbeesett kiáltások is innen származnak. Segítetek kimászni a kisembernek. Koszos, 12 év körüli fiúcska áll előttetek. Elmondja, hogy megszökött otthonról, de nagyon megbánta a dolgot és haza szeretne menni, mert nagyon fél. A Doktor megkérdezi, hogy ők miért nem mentek el Utópiára az űrhajóval, amire csak annyit válaszolt:
- Egyszerűen lekéstük, és a jövőlények a mai napig azon a bázison táboroznak.
Természetesen visszakíséritek őt a lakóhelyére. Ahogy elindultok, a közelből artikulálatlan ordítás hallatszik: „Ember! Lakoma!”
A hang a TARDIS irányából jön. Nem sokkal később fel is tűnnek az üldözőitek, vadállati fürgeséggel közelednek. Dobj fel egy érmét.
Írás: 6.
Fej: 121.

35
- Legyen. – komorodik el a Doktor. – Irány akárhová.
Irány a 26.

36
Rohantok, de minden hátranézéssel csak közelebb kerül az angyal. Egy lyukat pillantasz meg a padlón, még éppen sikerül átugranod. De ahogy földet érsz, a bokád megbicsaklik és te elesel.
Irány a 112.

37
Jobbra indultok el. A jel lassan, de folyamatosan erősödik. Hirtelen baljós előérzet tör rád.
Mégis a felszínen szeretnél tovább menni: 2.
Addig könyörögsz a Doktornak, amíg beleegyezik, hogy balra menjetek: 22.
Haladtok itt tovább: 120.

38
A TARDIS sehol. A Doktor felkiált, és feléd rohan, de te tudod: nincs sok esélye arra, hogy megmentsen.
Segítségért kiáltasz: 29.
Feláldozod magad a többiekért és leugrassz: 65.

39
A Doktor megvonja a vállát és ráirányítja a lényre a szónikus csavarhúzót.
- Helyre állítottam a létfenntartó egységedet. Tovább szenvedhetsz. – mondja a túlméretezett sótartónak.
- ÉN SEGÍT INNEN EL NEM! SZÉGYEN VAGYUNK DALAK FAJ! – zörgi csak egy kicsivel érthetőbben, mint a javítás előtt. Az időlord láthatóan elgondolkodik a lény kicsavart logikáján, de végül túl veszélyesnek ítéli ezt a lehetőséget. Nemet mond.
Irány a 88.

40
Eszedbe jut, amit Boe arca mondott és nem mozdulsz, így szólsz a Doktornak. Közös erővel belökitek egy mély aknába, ami a közelben ásít, így téve cselekvőképtelenné.
- A többit majd az idő elvégzi. – biccent a sötétségbe az idő lord, és rád néz. – Mit szólnál még egy kalandhoz?
Inkább haza mennél: 31.
Érdekel az újabb kaland: 117.

41
A fiú érthető módon megijed és nem vállalja el a dolgot, pedig benne volt minden reményetek. Csendesen leülsz a földre és szomorúan felnézel a tinta fekete égre.
- Hacsak! – tárul ki a szemed kerekebbre, mint ahogy valaha is hitted, hogy lehetséges.
Irány az az oldal, ahány éves a sorozat 2014. - ben.

42
Lassan megindultok, de túl nagy zajt keltetek. A dalekok felfigyelnek rátok, tűz alá vesznek és kivégeznek titeket.
Vége.

43
Mire odaértek, már csak a csata nyomait találjátok meg: égett foltokat a falakon. A porban sugárfegyver hever, kiürült tárral. A Doktort keresed a tekinteteddel, hogy megkérdezd, hogyan tovább.
Irány a 14.

44
- Mindig is érdekeltek a történelmi korok - mondod, és a TARDIS már indul is. Ködös őszben léptek ki az ajtón, körös-körül romos épületeket látsz, távoli vonatfütty sivítását hozza felétek a szél. Az úton előttetek egy teherautó halad el, platójára egy hatalmas, gömb alakú tárgy van rögzítve, amit egy ott állva kapaszkodó katona őriz. A sötétzöld teherautó ajtaján horogkereszt díszeleg. A II. Világháborúba csöppentél. A Doktor izgatottan hajol hozzád:
- Ez nem lehet igaz! Látod mi az ott? Egy atombomba! Ennek azonnal utána kell járnunk!
Ha inkább haza mennél: 31.
Ha inkább egy véletlenszerű helyre mennél: 35.
Ha inkább az idegen bolygó: 52
Ha inkább a jövőbe mennél: 66.
Ha vállalod a kalandot: 95.

45
Természetesen segítetek nekik.
- Semmi gond, csak a kulcsa segítségével idehívom a hajómat – mosolyog rájuk a Doktor, de az öröme hamar elszáll, ahogy egyre kétségbeesettebben tapogatja a zsebeit. – Nincs meg! Pont most kellett elveszítenem!
Miután kidühöngte magát, az időlord érdeklődik, hogy mijük van, amit fegyverként lehet használni, de a válasznak nem örül: csak pár bányász eszköz és némi robbanószer.
- Nem tudom, hogy segít-e – mondja egyikük -, de van valami lent, a falu alatt elterülő csarnokban. Valami régi gép, de mi nem tudjuk, mire való.
Ez felkelti a doktor érdeklődését és megkéri őket, hogy mutassák meg neki.
Levezetnek titeket oda, és amikor az időlord meglátja a három lábon álló sárga munkagépet, örömében felkiált:
- Egy fakitermelő gép! Még ilyet, ez legalább tízezer éves! – odalép a monstrumhoz, és gügyögve simogatja – szia, te gyönyörű, vénséges bestia!
A gépen nagyon is meglátszik a kora: rozsdás, horpadt, a hidraulikái beragadva, de a megfelelő távolságból és megvilágítás mellett üzemképesnek látszik.
- Ezzel nem tudunk mindannyian elmenni innen – veted közbe.
- Nem is kell – nevet fel ő -, nekünk csak az szkafanderek kellenek belőle, mert abban vannak a teleportáló egységek. Ha el tudok jutni a TARDIS – hoz, mindannyian megmenekülünk!
Összesen két űrruhát találtok, de mintha gyermekekre tervezték volna őket: egyikkőtöknek sem megfelelő a mérete. A ruha talán a fiú mérete, akit megmentettetek. Megkérhetitek, hogy segítsen, vagy kiszeditek az egyik ruhából a teleport egységet, hátha úgy is működik.
Megkéritek a fiút: 27
Szétszeditek a szkafandert: 78.

46
„Csak úgy elmondják ezt két idegennek?” – gondold, és csapdát sejtesz. A Doktor döbbent arckifejezéssel hallgatja, ahogy magadat dühösnek mutatva megjegyzed, hogy a hazát szolgálni kell akkor is, ha annak módjával nem értünk egyet. A melletted ülő fiatalember elmosolyodik:
- Igazad van bajtárs, ez csak egy teszt volt. Furcsállottuk, hogy két ember csak úgy stoppol az út szélén. Manapság vigyázni kell.
A Doktor megkönnyebbülten vigyorogva oldalba lök. Az addig előttetek haladó teherautó most bekanyarodik egy vaskapun, ami magas kőkerítést szakít meg. Ahogy elhaladtok a bejárat előtt, bent egy erődöt pillantotok meg, aminek az udvarán több katonai jármű is parkol, nem beszélve a rengeteg katonáról.
A Doktor szeretne megállni, de talán még korai lenne, ilyen közel az erődhöz.
Tovább haladtok: 13.
Megálltok: 113.

47
Türelmetlenül várjátok, hogy végre elcsendesedjen a környék. Nyugodtan elindulhattok.
Irány a 68.

48
- Egymillió kredit – nyújtod át a plasztik kártyát. – Megfelel?
- Megteszi – kacsint rád a nő. – Most viszont el kell tűnnünk innen, mert Manhattan hercegének ellenségei vérdíjat tűztek ki a fejetekre. Meg akarják buktatni őt és mindenkit elintéznek, aki ezt megakadályozhatja.
A bár hátsó részébe mentek, ahol egy lift várakozik.
- Ezzel lejutunk gond nélkül, csenden és gyorsan – mondja.
A lift akárhova vihet és a fejeteken vérdíj van. Lementek vele, vagy inkább visszamentek a bárba?
Lift: 87.
Bár: 119.

49
A Doktor enged neked és jobbra mentek. A jel egy darabig gyengül és a külső zajok is messzebbről jönnek.
Vissza az előzőhöz: 53.
Tovább mentek: 76.

50
„ Ha azt a csavarhúzót vagy mit hozzákötnénk a teleporthoz, talán sikerülne ugyanúgy idehívni az időgépet, ahogy a srác is tenné” – merül fel benned. Amikor elmondod ezt a Doktornak, ő örömében felkiált, majd megpróbál erőszakkal megcsókolni.
- Ez olyan őrült ötlet, hogy talán még működhet is! – rikkantja.
Percek alatt összetákolja az alkatrészeket és bekapcsolja. Iszonyatosan melegszik, nincs sok időtők. A csavarhúzó felzümmög majd eltűnik. Ahogy lassan telnek a percek, te egyre jobban elkeseredsz.
„Ezek szerint hiába reménykedtünk” – keseregsz, amikor ismerős nyikorgó hang üti meg e füledet, és megpillantod az éppen materializálódó TARDIS – t.
Az idő lord viháncolva futja körül a kék fülkét, majd az ajtaját kinyitva így szól:
- Befelé, mindenki! El kell tűnnünk innen!
Irány a 8.

51
Ahogy nézelődtök, az ingatag talaj beszakad alattatok. Nagyot zuhantok, de szerencsére nem sérültök meg.
Irány a 15.

52
- Legyen - komorodik el a Doktor –, Irány az űr.
Irány a 32.

53
Tágas terembe érkeztek, ahol üzemképtelennek látszó dalekok sorakoznak. Csendben elosontok közöttük. A folyosó a terem túloldalán folytatódik, itt a Doktor újra használja a szonikot.
- Ahogy erősödik a jel, egyre kivehetőbb lesz – jelenti ki végül. – Tudom, hogy már láttam valahol.
Ismét útelágazás következik. Balról a jel már elég erősen érkezik.
- Ez – suttogja. – Ez egy sikítás…
A Doktor balra akar indulni, de neked valahogy rossz érzésed van ezzel kapcsolatban.
Vissza a roncsmezőhöz: 2.
Balra: 5.
Vissza és a másik út: 22.
Jobbra: 49.

54
A koszos kis ember először bizonytalan, de aztán megered a nyelve. Elmondja, hogy azóta tűnnek el az emberek, mióta a város főterén álló kőangyal el kezdett helyet változtatni. Mindig máshol jelenik meg, mint valami vészterhes előjel. Megkérdezitek, merre látják a leggyakrabban, mire az ember a távolba mutat, egy betonszürke épület halom felé
- A Gyár környékén – suttogja remegő hangon.
Ha a Gyárhoz mentek: 25.
Ha a város felé Indultok: 60.

55
Álcázott üzemmódban nem működik a külső kamera, de a bomba sugárzásának jelét követve hamar utoléritek őket. A Doktor a mérési eredményeket figyelve megállapítja, hogy a szerkezet legalább részben egy másik idősíkból származik.
- Ki hozhatott ide egy nukleáris fegyvert? – morfondírozik. – Ez rossz! Rossz rossz időutazó bombaszállító.
Tovább követitek őket, hogy megtudjátok ki áll a háttérben, vagy lecsaptok, hogy megszerezzétek a bombát?
Támadás: 61.
Követés: 108.

56
Elmentek a rendőrségre, hogy további információkhoz jussatok. A Doktor pszichikus papírja – amin az emberek azt látják, amit látniuk kell – meggyőzi őket arról, hogy mindent elmondhatnak.
- Az utcaszint alatti városrészből, az Alantból tűnnek el a legtöbben – közlik veletek.
Ha még nem voltatok Boe -nál: 96.
Ha még nem voltatok a bárban: 101.
Ha még nem voltatok a csatornában: 118.

57
Nem tehetitek ki őket ekkora veszélynek. Megköszönitek a felvilágosítást és egyedül indultok el.
Irány a 25.

58
- Jövőbe igazán jó lenne eljutni – mondod -, és a TARDIS már indul is, De ahogy megindul, az időszámláló felpörög és meg sem áll száztrillióig, az idő végéig.
- Itt már jártam – borzong meg a Doktor, ahogy figyelmesen körüljárja a kék fülkét, miután kiszálltok a sötét, csillagtalan ég alá. – Tűnjünk el innen hamar, nem szeretnék összefutni a jövőlényekkel. Utálom, ha vacsorára hívnak, és én vagyok a főfogás.
Hirtelen sikítást hallotok a csillagtalan éjszakában, ami mintha egy gyerektől származna.
Most inkább haza mennél: 31.
Elindultok a hang irányába: 34.
Inkább egy véletlen hely: 35.
Inkább egy idegen bolygó: 52.
Inkább a múltba mennél: 84.

59
Nem segítetek az ellenségnek.
Irány a 88.
60
A város felé indultok el, bár kicsit nehezedre esik városnak nevezni ezt a halom betont. Sehol semmi zöld, csak a szemét, por és a szegénység mindenhol. Valaha szebb napokat is látott járművek döcögnek el az utcán lézengő emberek között. Megpróbáljátok megszólítani a helyieket, de azok félénken elhúzódnak, nem bíznak az idegenekben. Rövid sétával eljuttok a városka kerek központi terére, ami most piaccá alakult: feleslegessé vált, senkinek sem kellő vacakjaikat árulják egymásnak, hogy pénzhez jussanak. A tér közepén egy üres talapzat árválkodik, amit az arra járók messzire elkerülnek.
A Doktor felpattan erre és a szonikot mikrofonként használva felkiált:
- Emberek! Nem átok, vagy gonosz varázslat sújt titeket! Egy éhes ragadozó támadta meg a várost, egy síró angyal, ami nem mozoghat, ha bárki nézi! Segítsetek, hogy véget érhessen a rémálom, segítsetek a gyermekeitek biztonságáért! - Mindenki felfigyel a szavaira, ahányan csak vannak, őt nézik. – Hol van most az a szobor, ami azelőtt itt állt?
- A régi betongyárban látták – bődül egy öblös hang és egy megtermett férfi lép elő a tömegből. – Hogyan állíthatnánk meg ezt a dolgot? Hogyan segíthetnénk?
Nem fogadjátok el: 57.
Elfogadjátok a segítséget: 94.

61

Bár a Doktornak nem tetszik az ötlet, közelebb húzódtok. Ahogy közvetlenül mellé értek, az azon helyet foglaló katona felétek fordul, miközben az arca vigyorba torzul. Az idő lord azonnal felismeri a férfit, annak ellenére is, hogy fél arcát eltakarja az infra szemüveg: Ősellensége, a Mester néz vissza rá. A férfi kedélyesen felétek int, majd megnyom egy gombot egy eszközön, amit – most látod meg –, végig a kezében tartott. A bomba egyre emelkedő hangmagasságú, sípoló hangot kezd el kiadni magából, miközben a Mester felmutatja az alkarját körbefogó, karkötőszerű eszközt és kacagva semmivé foszlik.
Gyilkos gombafelhő emelkedik a magasba és, bár a TARDIS belsejében védve vagy a sugárzástól, te lassan halványulni kezdesz – kitörlődsz az időből. Mielőtt minden elsötétül, még hallod:
- Sajnálom. Nagyon sajnálom…
Vége.

62
- Köszönjük, de nincs pénzünk – mondja a Doktor, mire a nő szó nélkül, de arcán megvető mosollyal otthagy titeket. A csapos kérdő pillantására megvillantja a „tagságiját”.
- Írja a számlámhoz…
Irány a 4.

63
A TARDIS lassan a magasba emelkedik. Ahhoz képest, hogy űrhajó, elég nehézkesen mozog. Álcázhatjátok magatokat, de akkor a külső kamerák használhatatlanok. Ha nem álcáztok, könnyen észrevehetnek.
Nincs álcázás: 3.
Álcázás: 55.

64
Egy hatalmas terembe értek a folyosó végén, aminek a plafonját gigantikus oszlopok tartják. Ahogy a kapu bezárul mögöttetek a lövések zaja elhallgat. A közelben hatalmas szeméthegy magasodik, amiben egy rongyokba burkolódzott alak guberál, fölötte – a plafonon –, lyuk tátong. Nem messze előttetek betonházak málladozó útvesztője nyílik. A távolban valamiféle épületegyüttes szürkéllik.
A távoli épületekhez mentek: 25.
Ha szóba álltok az emberrel: 54.
Ha bementek a városba: 60.

65
Belátod, hogy minden elveszett és úgy döntesz: leugrassz, hogy ne használhassanak fel. Hős vagy
Vége.

66
- Legyen – komorodik el a Doktor. - Irány a jövő.
Irány az 58.

67
A fiú belátja, hogy igazatok van, nincs más lehetőség a menekülésre. A távolból kiáltásokat hallotok: közelednek.
A srác felveszi az űrruhát ér a Doktor beprogramozza úgy, hogy közvetlenül a TARDIS – on jelenjen majd meg, majd beállít valamit a szonikon és a fiúnak adja.
- Ebben vannak a jelenlegi helyzetünk koordinátái – mondja – csak helyezd bele az egyetlen foglalatba a vezérlőpulton, amibe beleillik és kész vagy – teszi hozzá.
A fiú megmarkolja az eszközt és a következő pillanatban eltűnik. Kiáltások visszhangoznak a kráter falai között: „Ember! Ember!”
A település apraja nagyja körétek gyűlik, amikor megkönnyebbülve megpillantod a kék fülkét lassan materializálódni ott, ahonnan a srác eltűnt. Az ajtó kitárul és a Doktor vezetésével mindenki betódul az űrhajóba.
Irány a 8.

68
Sehol semmilyen mozgás, nyugodtan haladtok tovább. A Doktor tekintete elsötétül, ahogy a szonik jelzéseit figyeli.
- Ez nem lehet – morogja. Egyszerre tűnik idegesnek és szomorúnak.
- Mi az Doktor? – kérdezed meg végül.
- Ott – mutat a roncshegyre. – Valami szenved és zokog…
A lehetőségekhez képest zajtalanul haladtok előre, míg végül előttetek tornyosul a roncs halom. Innen már nem látszik űrhajónak, inkább sok – sok jármű összehordott darabjaiból álló hegynek.
Itt már jelentősebb mozgás van, óvatosan haladtok előre. A roncsokon keresztül haladtok a jel forrása felé, különböző űrhajók fedélzetein és járatain keresztül.
Megpillantasz egy gömb alakú tárgyat, ami leginkább egy gránátra emlékeztet.
Magaddal viszed: 16.
Ott hagyod: 82.

69
A kilátások korán sem jók, ha igaz, amit a Doktor mondott. Az időlord két, karkötő szerű eszközt hoz elő, ami megvéd majd titeket a helyet átjáró sugárzástól.
„ SSS-EGGÍÍÍÍÍÍÍÍT-S” – reccsen fel egy hang mögületek, és ahogy megfordultok, meglátjátok a fegyverétől megfosztott, törött dalekot.
- Veszélytelen – jelenti ki a Doktor, miután megvizsgálja a szonikkal. – Nemsokára vége.
„KÖÖKÖÖKÖNYÖRŰŰŰLJ” – rikolt fel a lény.
Megkéred a Doktort, hogy segítsen, vagy inkább a sorsára hagynád?
Segítesz: 39.
Sorsára hagyod: 59.

70
Gyorsan átnéztek pár épületet, de csak annyit tudtok meg, hogy itt azelőtt betonelemeket gyártottak. Zajt hallasz magad mögött. Dobj fel egy érmét.
Fej: 43.
Írás: 14.

71
Tágas terembe értek, ahol üzemképtelennek létszó dalekok sorakoznak, de egyikük csak várakozott. Ahogy elhaladtok mellette, felvisít:
„ MEK – SEMMISÍ – T – T – ÍTENI!”
Vége.

72
Egy pillanatra félre nézel, a Doktort keresed.
Irány a 112.

73
Dobj fel egy érmét.
Fej: 7.
Írás: 109.

74
Szerencsére nem volt tanúja a megérkezéseteknek.
Irány a 92.

75
Kivársz, hogy a Doktor léphessen, de kiabálás zajára őrök rohannak be. Lövések dörrennek, és te úgy érzed, mintha hátba löktek volna. Lecsap rád a fájdalom, lassan összerogysz. Utoljára az őrök szorításában vergődő Doktort és az előtte állva kacagó Mestert látod.
Vége.

76
A jel újból felerősödik, még kivehetőbb, mint eddig bármikor. Egy kanyarulat után kiléptek egy hatalmas, dalekokkal és gépekkel telezsúfolt csarnokba. A doktor szinte felüvölt!
Irány a 80.

77
Óvatosan mozogtok a magas fal alatt, amíg egy csatornához nem értek, ami az erőd felől halad, attól elvezetve a szennyvizet. Ezen keskeny gyaloghíd vezet át. Épp odaértek, amikor gyalogos járőröket pillantotok meg, a vállukon puskával közeledni.
- Gyorsan, a híd alá! – sürget a Doktor. A lépések már a fejed fölött döngenek, amikor valami megcsavarja az orrodat és tüsszentesz egyet.
Dobj fel egy érmét.
Fej: 102.
Írás: 90.

78
A Doktor percek alatt szétszedi az egyik szkafandert, de mielőtt használná, egy rövid ugrásra programozza a szonikkal és ráköti egy kiszáradt fára: a tápegységet a törzsre, a teleportot az egyik ágra, így imitálva az emberi test elrendezését. Kénytelen távol tartani egymástól a két alkatrészt, mert amikor közelebb kerültek egymáshoz, veszélyesen felmelegedtek.
Bekapcsolja és a hatás nem is marad el: a következő pillanatban megjelenik a kijelölt ponton – a fa fele, miközben hangos reccsenés zaja tölti be a teret.
- Ez így nem lesz jó – morogja a Doktor és rád néz.
Irány a 27.

79
Magabiztosan indultok el a főbejárathoz. A Doktor felmutatja az „igazolványt”.
Dobj fel egy érmét.
Fej: 92.
Írás: 106.

80
A szerteszét heverő gépek között egy, a Doktoréhoz hasonló TARDIS áll, nyitott ajtajából kábelkötegek ömlenek ki minden irányba.
- Már integrálták – ül le elkeseredve az idő lord. – El kell pusztítanom ezt a szépséget, különben ezek a torz szörnyek ellepik az univerzumot.
- De ezek mind hibásak nem? Hogy tudták ezt megvalósítani? – kérdezed.
- A kollektív tudatuk – néz rád – elég kapacitást teremthet hozzá.
A doktor rád néz, tekintetéből véső elszántság sugárzik:
- Ennek itt és most vége. Ha nem éljük túl, akkor is megéri.
Ezzel azért nem egészen értesz egyet, de felfogod a dolog jelentőségét.
- Csináljuk – teszed a vállára a kezed.
Óvatosan közelítitek meg az időgépet, amikor a semmiből egy dalek jelenik meg mögöttetek. Segítettetek a sérült dalekon, amikor megérkeztetek?
Nem: 24.
Igen: 100.

81
A Doktor kigördül a motorjával és te felpattansz mögé.
- Bukósisak kötelező! – szól hátra és átad egyet.
Már robogtok is a szállítmány után, te rémülten kapaszkodsz az időlordba, miközben az nyaktörő sebességgel elhagy egy fekete személyautót. Hamar utoléritek a kamiont. Közelítetek, hogy megszerezzétek a bombát, vagy tisztes távolságból követitek azt, hogy megtudjátok, ki áll a háttérben?
Támadás: 20.
Követés: 116

82
„Ez akármi lehet” – gondolod és a Doktor után sietsz. Végül egy magaslaton lyukadtok ki, ami egy hatalmas csarnokra néz, benne rengeteg gép és sok–sok dalek nyüzsög. Ahogy lenéz, a Doktor szinte felsikít!
Irány a 80.

83
Nem vettek észre titeket, elosontok az őrök mögött. A doktor kinyitja az ajtót a szonikkal.
Irány a 11.

84
- Legyen – komorodik el a Doktor. – Irány a múlt.
Irány a 44.

85
Legnagyobb meglepetésedre a Doktor mellett ott áll a TARDIS, amibe özönlenek befelé az emberek. A jövőlények dühösen ordibálnak, ahogy az időgép lassan eltűnik.
„Itt hagytak”- gondolod elkeseredve. Nem akarsz ezeknek az undorító lényeknek a vacsorája lenni, hát nagy levegőt veszel és leveted magad a mélységbe. A TARDIS alattad materializálódik, te bezuhansz a nyitott ajtón keresztül, meg sem állva a medencéig, amiben nagyot csobbanva landolsz.
Irány a 8.

86
Egy távoli pontból valamiféle kékes sugárnyaláb csapódik a TARDIS – nak, ami erre megremeg és himbálózni kezd. Ti úgy gurultok össze-vissza a fedélzeten, mit egy eldobott sörös doboz a busz padlóján. A következő pillanatban nagy erővel a földbe csapótok, minden zaj elcsendesül. Szerencsére senki nem sérült meg és az időgép is megúszta, csak pihennie kell. Viszont a Doktor régi motorja pár berendezési tárggyal együtt rommá tört. A közelből autó zúgása hallatszik, talán ők segíthetnek követni a rakományt.
Irány a 105.

87
A lift felfelé indul el, amitől kissé megijedsz, de aztán eszedbe jut, hogy valójában nem is azon a tetőn voltatok.
Irány a 21.
88
Elindultok a roncsok között, a dalek nem követ titeket. Egy aknaszerű lejárathoz érkeztek. A Doktor bevilágít a csavarozójával.
- Ez egy hosszú folyosó, nagyjából az iránya is jó – mondja.
Az alagúton gyorsabban haladhattok, de a roncsmezőn több a fedezék. merre indultok?
Roncsmező: 2.
Alagút: 15.

89
- Ne mozdulj! – kiált rád a Doktor. – Csak nézd, és ne is pislants! Ez egy síró angyal. Kvantumzárban van, ha nézik, nem mozoghat. Viszont, ha hozzád ér, visszaküld a múltba és felemészti az előtted álló jövőt. Időenergián élősködik. Ez a magyarázata az eltűnéseknek. Itt esélyünk sincs ellene, el kell csalnunk innen.
Miközben elhaladtok mellette, folyamatosan nézitek és felválva-hátranézve rohantok tovább. Dobj fel egy érmét.
Fej: 36.
Írás: 114.

90
- Egészségedre! – mondja a fegyverének csövét rátok szegező katona vigyorogva.
Irány a 104.

91
Kifejezed egyetértésed és sajnálatodat, amiért el kell hagyniuk a hazájukat. A mellettetek ülő fiatalember arca ebben a pillanatban megváltozik:
- Árulók! – sziszegi, azzal rátok szegez valami kis kaliberű kézifegyvert. – Ez egy próba volt, és ti megbuktatok!
Tüsszentés szerű hangot hallasz, ahogy meghúzza a ravaszt, majd éles fájdalmat érzel a karodban és leküzdhetetlen álmosság tör rád. A tudatod elhomályosul.
Irány a 104.

92
Kihalt folyosón haladtok tovább az erődben, a szonik jelzése szerint egyre közelebb kerülve a sugárzás forrásához. A folyosó végén két őr áll egy nehéz vasajtó előtt. Ebből a távolságból könnyen leszedhetnek titeket, mert közelebb már nincs fedezék.
Zajt keltetek, hogy eltereljétek a figyelmet, vagy a Doktor pszichikus papírjával próbáltok bejutni, amin a szemlélő azt látja, amit szerinte látnia kellene?
Zajkeltés: 30.
A papírt használjátok:115.

93
Segítenél, de nem akarod magad elkötelezni azzal, hogy pénzt fogadsz el. Köszönettel visszautasítod.
Irány a 33.

94
- Örökre be kell zárnunk! – kiált a Doktor. – Indulás!
Leugrik az emelvényről és elindul a gyár felé, nyomában te és a város összes lakosa. Az emberek felkapnak mindent, ami a kezük ügyébe kerül és kicsit is alkalmas lehet fegyvernek.
Ha meglátjátok a szobrot, folyamatosan nézzétek! – kiált oda nekik az idő lord. – Még csak ne is pislogjatok! – teszi hozzá.
Hosszú sétával juttok el az üzemszerű épületkomplexumig. Itt különböző méretű betonkockákra bomlik szét az, ami a távolból egységes szürke tömegnek látszott. Ezeket csővezetékek, elektromos kábelek és futószalagok hálózata szövi át. Elhagyott, rozsdamarta munkagép mellett haladtok el, ahogy megérkeztek az épületek közé. A távolban két, silószerű torony magasodik az üzemcsarnokok között húzódó út másik végén. Az emberek minden zugba benéznek, miközben egyre beljebb hatoltok az üzem területébe.
Mikor odaértek a tornyokhoz, csata nyomait találjátok meg és égett foltokat a falakon. A porban sugárfegyver hever, kiürült tárral: valaki megint áldozattá vált, valaki, akit még meg is menthettetek volna.
Az emberek szétszélednek, amíg valaki felkiált: „Itt Van! Ide mindenki!”
A kőangyal ott áll, támadó mozdulatba fagyva, körülötte állva már jó páran nézik.
Az emberek figyelő tekintetével kísérve a torony alatt található mélységes aknába dobjátok és a silóban tartalékolt szuperbetont mind ráengeditek egy munkás segítségével, aki azelőtt itt dolgozott.
A megkönnyebbült emberek körülöttetek tolonganak, mindenki kezet akar rázni veletek. A Doktor feléd fordul:
- Nos? Egy újabb kaland?
Inkább haza mennél: 31.
Elfogadod az ajánlatot: 117.

95
A szállítmány már tovább haladt és nektek követnetek kell azt, így mindenképpen közlekedési eszközre van szükségetek. Használhatjátok a Doktor motorját a TARDIS – ból, de te meglátsz egy közeledő autót, talán stoppal feltűnés mentesebben is a bomba nyomába eredhettek, de persze ezt megtehetitek magával az időgéppel is.
TARDIS: 63.
Motor: 81.
Stoppolás: 105.

96
Függővasúton utaztok a Hold Korház felé, a nap csak itt-ott vág be a szinte égig érő épületek között, amíg megérkeztek az úti célotokhoz.
A Boe arca láttán szinte földbe gyökerezik a lábad: a hatalmas tartályban helyet foglaló embermagasságú fej kedvesen rád mosolyog. Üdvözlitek egymást és a Doktor a láthatóan ős öreg lény felé fordul:
- Mit tudsz a városból folyamatosan eltűnő emberekről?
- Érzem őket – válaszol Boe arca. – De nem tisztán, mintha fátyol mögött lennének. Zavarodottak, félnek, de jól vannak.
- Hol keressük őket? Hogyan állíthatjuk le ezt? – kérdezed.
- Azt kell néznetek, amit nem akartok látni. Ott kell megállnotok, ahol futni akartok. – nem igazán érted a választ, de ő nem árul el többet.
Hová mentek innen?
A rendőrség: 56.
A bár: 101.
A csatornába: 118.

97
Gyanúsnak találjátok az ajánlatot és nem fogadjátok el. A nő megvető mosollyal az ajkain, szó nélkül távozik.
Irány a 4.

98
Nehézkesen botladoztok, roncsra fel, roncsról le. A kezedet itt-ott fájdalmas horzsolások éktelenítik el, a ruhád is kiszakadt.
Mégis inkább a föld alatt mentek: 15.
Mégis könnyebb utat kerestek: 51.
Tovább küzdesz: 103.

99
Egy csapat kártyázó német katona közé léptek ki a TARDIS – ból.
Irány a 104.

100
- ÉN SEGÍT, MEGVÉD! – visít a fegyver nélküli dalek. A lényt fedezéknek használva juttok be a TARDIS – ba, ami ki tudja hogyan és mikor került hozzájuk. Az időgépet seregnyi ordító dalek veszi körül.
- Csak egy megoldás van. – fordul a Doktor a lényhez. – Bele kell nézned az időörvénybe! – a dalek közelebb siklik.
- ÉN MEGTESZ –
Egy csapóajtóhoz siettek, a konzol talapzatához, a dalek feléd fordítja kocsányon lógó egyetlen szemét, majd vissza a feltáruló ragyogás felé. A kicsapódó energia ereje kalapácsként csap le a lényre, ami velőt rázóan sikít fel, miközben a szerteáradó energia megsüti az összes, visítva pörgő és villogó fejlámpákkal agonizáló dalek idegrendszerét. A hajatok égnek áll a statikus elektromosság miatt, miközben mindenfelé szikrák pattognak. A belső tere szemmel láthatóan zsugorodni kezd, ahogy TARDIS energiája a dalek kollektív tudat mezején át megkerüli a bolygót és megöl minden egyes tébolyult lényt.
Végül minden elcsendesül. A dalek páncélok, megannyi koporsó. A TARDIS nem él többé. Kék fabódéban álltok, ami pontosan akkora belül, mint kívül.
A doktor szomorú mosollyal néz rád:
- Nem minden történetnek van vidám vége. Gyere velem, írjunk egy újabbat.
Inkább haza mennél: 31.
Új kaland: 117

101
A Doktor meglepően jól ismeri a környéket. A légitaxis rátok kacsint:
- Van ám szórakozóhely, kizárólag fiúknak is.
A Doktor zavartan hebegi, hogy „mi nem vagyunk olyanok”, majd megkéri, hogy a megadott címre vigyen titeket.
A taxis vállat von, és haladtok tovább. Meglepetésedre egy tetőre visz, amin egyetlen fal áll, raja egy látszólag funkció nélküli vasajtóval, hiszen a falat egy perc alatt körül lehet sétálni, mégis két őr is vigyázza.
- Tagok vagyunk – lebbenti meg az időlord a pszichikus papírt, amin mindenki azt lát, amit szerinte látnia kell.
Az ajtó kinyílik és egy felfelé haladó lépcsősort pillantotok meg benne. A TARDIS után már csak kicsit lep meg a tértechnológia.
Bementek: 10.
Mégis inkább a rendőrségre: 56.
Mégis inkább Boe arcához: 96.
Mégis inkább a csatornába: 118.

102
Szerencsére nem hallották meg, a lépések lassan távolodnak. A Doktor a szonikkal kinyitja a csatorna kijáratát lezáró embermagasságú rácsot és beléptek a tágas szennyvíz elvezetőbe.
Irány a 92.

103
A terep hamarosan sokkal barátságosabbá válik. A Doktor a roncshegy felé mutat a szonikkal és bekapcsolja.
- Ez a jel furcsán ismerős, de az azonosításhoz még nem elég erős – mondja, miután leolvasta. – Közelebb. Gyorsan – teszi hozzá.
Nyöszörgő, zümmögés szerű hang üti meg a fületeket, gyorsan elbújtok. Két ütött-kopott dalek járőrözik arra, az egyiknek hiányzik a WC pumpa-szerű manipulátora, a másiknak a fejlámpái égtek ki, kormos nyomot hagyva. Felétek közelednek.
Megvárjátok, hogy tovább menjenek, vagy megpróbáltok csendben elosonni mellettük?
Elindultok: 42.
Várakoztok: 47.

104
Hátrakötözött kézzel ültök egy üres szobában, csak a plafonról, csupasz vezetéken lógó villanykörte ad némi fényt. Szemben veletek a nyers főfalon egyetlen vasajtót láttok. Addig mozgolódsz, amíg kicsit ki tudod lazítani a köteleidet, kiszabadítod magadat és a Doktort is.
- Elvették a szonikomat- tapogatja meg a felöltőjét durcás arccal. Mögületek kattanás hallatszik, és ahogy megfordultok, megpillantjátok a bombát és egy férfit, aki mellette áll.
- Mester! – kiált a Doktor az ősellenségére. – Mi a terved ezzel itt? És egyáltalán, hogy kerültél ebbe az időbe?
- Egy örvény manipulátorral – mutat vigyorogva a csuklóján viselt eszközre. – Mit mondjak, kicsit nehézkes volt ezzel a dagi fiúval átjönni – paskolja meg a nukleáris töltetet - az időörvényen, de ha a németek nyerik meg a háborút – csettint elégedetten -, nos, minden egész máshogy alakul majd! Persze kicsit feljavítottam – teszi hozzá -, egymás mellé tettem idővonala két távoli pontjáról, ugyanazt a plutóniumot.
- Máris szakadást hoztál létre a téridőn! – ordít a Doktor és a Mester felé indul, Rátámadsz a Mesterre, vagy hagyod, hogy a Doktor egyedül harcoljon?
Támadsz: 110.
Kivársz: 75.

105

A fekete autó csikorogva fékez mellettetek. Dobj fel egy érmét.
Írás: 9.
Fej: 28.

106

A kaput őrző katona csak hullámos vonalakat lát, rajta nem működik a pszichikus papír. Fegyvercsövek szegeződnek rátok.
Irány a 104.

107
Egyszer csak, mintha semmiből került volna elő, egy kőszobrot látsz a folyosó közepén állni. Eszedbe jut, amit Boe arca mondott. Megállsz és szólsz a Doktornak, aki izgatottan rohanva fut melléd.
- Ez egy síró angyal – mondja. – Le ne vedd róla a szemed. Ez egy kvantumzárban lévő élőlény, ami csak akkor mozoghat, ha senki nem nézi. Ha hozzád ér felemészti a jövődet, miközben téged visszaküld a múltba. Úgyhogy nézd, ne is pislogj!
Óvatosan elhaladtok mellette, majd oldalazva, gyakran visszanézve rohantok tovább. Dobj fel egy érmét.
Fej:36.
Írás: 114.

108
A jelzés egyszer csak megáll, a rakomány megérkezett a rendeltetési helyére, ezért a Doktor leteszi a TARDIS – t annak közelében. Dobj fel egy érmét.
Írás: 74
.Fej: 99.


109
A folyosó szinte végeláthatatlan, szinte csak a saját lépteitek kopogását hallod és valami távoli, tompa zajt. A következő pillanatban a plafon hangos reccsenéssel szakad le előttetek. Por tölti meg az áporodott levegőt.
A szürke ég bekandikál a méretes lyukon keresztül, a járat további része teljesen elzáródott.
Visszamentek és a másik járatban mentek tovább: 37.
A felszínre másztok: 68.

110
Felkapsz egy széket és ordítva a Mesternek rohansz, aki a meglepetéstől egy pillanatra megdermed. Közben észre sem veszed, de a zajra felfigyelő őrök berontanak az ajtón. Lövések dörrennek, a doktor összecsuklik, a lábadba éles fájdalom csapódik, de utolsó erőddel lecsapod a gonosz időlordot. Ahogy elesik, a zsebéből kigurul a Doktor szónikus csavarhúzója.
- Dobd ide a szonikot gyorsan! – kiált az időlord.
A katonák megérkezése előtti utolsó pillanatban kapja el és kapcsolja be, szinte még röptében. Az örvény manipulátor egy pillanat alatt életre kel, majd a Mester, a bomba és a szoba egy része is semmivé foszlik. Néhány tégla hullik ki a csonkává lett falból.
Odabicegsz a Doktorhoz, akit azóta a rémülten kiabáló őrök már magára hagytak.
- Hová került? – kérdezed.
- Olyan helyre, ahonnan nem okozhat bajt soha többé – sóhajtja a férfi, miközben a testét arany ragyogás fogja körül – de ez már egy másik történet.

111
Az egyik őr véletlenül meglát, üvöltve rátok rohannak.
Irány a 104.

112
A következő pillanatban egy buján zöldellő mezőn találod magad. A hosszú fűszálakat langyos szellő lengeti a derült égen kúszó bárányfelhők alatt. Valahol messze tücsökhad szerenádozik. Nem messze egy kerítésen egy férfi ücsörög, furcsán régies ruhában, éppen újságot olvas. Közelebb érve meglátod, hogy az újságon a dátum: 1847. február 1. A múltba kerültél, a további életedet itt kell leélned.
Vége

113
Megköszönitek a fuvart és kiszálltok. A tovább haladó járművet a következő pillanatban kékes villódzás veszi körül és semmivé foszlik.
- Hoppá! – néz nagyot a Doktor. – Egy téridő görbület, amit ebben a formában csak az okozhat, ha sugárzó anyag keveredik valahová egy másik idővonalról. Nagyon gyorsan meg kell találnunk azt a bombát.
Megpróbálhattok bejutni a Doktor pszichikus papírjával, amin a szemlélő azt látja, amit szerinte látnia kell, vagy hátsó bejáratot kerestek?
Kerülő: 77.
Főbejárat: 79.

114
Rohantok, de minden egyes hátra pillantásnál közelebb kerül az angyal. Egy lyukat pillantasz meg a padlón, de már későn, mindketten belezuhantok, egyenesen egy nagy kupac szemétbe. Prüszkölve, magatokat porolgatva kászálódtok ki belőle, de sértetlenül. Felnézel, de az angyalt nem látod sehol.
Ez a világ egészen máshogy fest, mint a fenti:
Egy hatalmas teremben álltok, aminek a plafonját gigantikus oszlopok tartják. A hatalmas szeméthegyben, egy rongyokba burkolódzott alak guberál. Nem messze előttetek betonházak málladozó útvesztője nyílik. A távolban valamiféle épületegyüttes szürkéllik.
A távoli épületekhez mentek: 25.
Ha szóba álltok az emberrel: 54.
Ha bementek a városba: 60.

115
A papír bevált, gond nélkül bejuttok.
Irány a 11.

116
Tisztes távolságból követitek a trailert, addig, amíg az be nem kanyarodik egy magas kőfallal körbezárt épület kovácsoltvas kapuján. Kicsit távolabb elrejtitek a motort, letört faágakkal és ködtől nyirkos fűvel borítjátok be.
Az eddig mögöttetek haladó autó most halad el mellettetek, majd az erőd kapuja után nem sokkal kékes villódzás nyeli el és egy pillanat alatt semmivé foszlik.
- Ez egy térgörbület – magyarázza meg a látottakat. – Akkor alakul ki, ha sugárzó anyagot visznek át az időörvényen. Nagyon gyorsan meg kell találnunk azt a bombát.
Megpróbálhattok bejutni a Doktor pszichikus papírjával, amin a szemlélő azt látja, amit szerinte látnia kell, vagy hátsó bejáratot kerestek?
Főbejárat: 79.
Kerülő: 77.

117
- Tudtam, hogy ezt fogod mondani – idéz valami régi filmet az időlord és rád kacsint. – Nos, hová menjünk?
Egy véletlenszerű helyre: 26.
Egy idegen bolygóra: 32.
A múltba: 44.
A jövőbe: 58.


118
A csatornában a város zaja eltompul, nehéz függönyként zárul be mögöttetek a csend. A doktor mögötted halad, a csatorna falait vizsgálgatja a szonikkal nyomok után kutatva.
Ha már voltál Boe nál: 107.
Ha még nem: 18.

119
Nem kockáztattok, inkább visszamentek a bárba, de ital helyett tucatnyi fegyveres vár rátok. Bután csapdába sétáltatok. Lövések dördülnek, a testedbe éles fájdalom csapódik és minden elsötétül.
Vége

120
Dobj fel egy érmét.
Fej: 53.
Írás71.

121
A szakadék peremén rohantok. Egyszer csak egy laza rög kifordul a talpad alól, de szerencsére megőrzöd az egyensúlyodat. Hamarosan egy sziklába vájt kőlépcsőhöz érkeztek, amin a fiú lerohan és ti fövetitek őt. A lépcsősor látszólag csupasz kőfalban végződik, de amikor a srác bekopogtat, kiderül, hogy ez egy álcázott ajtó.
Amikor beléptek, egy őr megnézi a fogaitokat, mert a hegyes fog az egyetlen ismertető jel, ami megkülönbözteti a jövőlényt az embertől, majd tovább enged.
Hatalmas, kör alakú kráter tárul elétek, benne foszforeszkáló gombák fényében fürdő gyér növényzet, kacskaringós utak és mellettük apró házacskák.
A szülők sírva ölelik át a fiút, és hálásan megköszönik nektek a segítséget, de tudják, a jövőlények így már tudják a rejtekhely helyzetét, hamarosan támadás várható.
Nem akartok belefolyni: 12.
Segítetek nekik: 45.

A bejegyzés trackback címe:

https://dexterlanlord.blog.hu/api/trackback/id/tr328639990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása